Társaságunk olyan termékek hulladékgazdálkodásával is foglalkozik, melyek a nehéz-gép-jármű-elektronikai iparág csoportjába tartoznak.

Elektronikus kisgépek kezelése

Az elektronikai termékek széles skálájából a háztartási kisgépek feldolgozása igen fontos terület. A mikrohullámú sütőtől kezdve a villanyborotváig a készülékek széles köre tartozik ebbe a kategóriába.

Ezeket láncos törő berendezéssekkel aprítjuk fel, ezt követően pedig kézi és gépi szeparációs technológiákat alkalmazunk az értékes anyagok elkülönítésére. A feltárást követően megtisztítjuk és szennyeződésmentessé tesszük az anyagokat, majd egységrakományokat képzünk a tárolás és kiszállítás racionális megoldása érdekében. A feladat végrehajtására két komplex gépsor áll rendelkezésünkre, 9-10 000 tonna/év termelőkapacitással.

Képmegjelenítő berendezések kezelése

Ezen a területen az elmúlt években szinte forradalmi változás következett be. Korábban nagyméretű katódsugaras képmegjelenítő berendezésekkel (CRT TV-k, monitorok) találkozhattunk az ipari és a lakossági gyakorlatban. Az utóbbi idők műszaki fejlesztéseinek köszönhetően mostanra síkképmegjelenítő berendezések kerültek forgalomba, amelyek kezdetben LCD, plazma, vagy napjainkban már LED, OLED technológiát alkalmaznak. Ennek megfelelően társaságunk üzeme is két feldolgozó gépsort tartalmaz: az egyik a CRT berendezések, a másik pedig az LCD berendezések feldolgozását végzi.
A CRT berendezések szétszerelése az összeszerelés inverzét képező gyártósoron történik. Ezt követően feldolgozzuk a berendezésekből kiemelt képcsöveket, melynek során szétválasztjuk az azokban lévő üveget és fémet. Emellett természetesen biztosítjuk a veszélyesnek minősülő anyagok eltávolítását és gyűjtését is. A feldolgozóberendezés kapacitása eléri az évi 6140 tonnát.

A hulladék LCD/LED/OLED berendezések feldolgozása egy általunk speciálisan megtervezett gépsoron történik. Első lépésként egy speciális shredder berendezéssel biztosítjuk a készüléket alkotó anyagokhoz való hozzáférést. Fontos feladat a műanyag alkotórészek szétválasztása, melynek során először méret szerint osztályozzuk őket, majd a műanyagalapú, már előkészített részecskék további szeparáción esnek át.

Kábelek és vezetékek hasznosítása

Nagyon fontos az elektromos vezetők szakszerű elkülönítése, hiszen teljesen más technológiát igényel a 40-100 mm átmérőjű erőátviteli kábelek feldolgozása a vékony, esetleg többeres vezetékektől.
A hulladékfeldolgozás során először méret szerint osztályozzuk a kábeleket, ezt követően pedig kisebb darabokra vágjuk őket. A már kezelhető állagú kábelek egy úgynevezett érhasító berendezésbe kerülnek, ahol megtörténik a fém és a szigetelőanyagok szétválasztása egy vagy több lépcsőben. A technológiai sor végterméke kiváló minőségű, nagy tisztaságú alumínium, réz, és műanyag granulátum. A gépsor kapacitása 2000 tonna/év.

Ipari amortizációs hulladékok kezelése

Társaságunk teljeskörű szolgáltatással biztosítja az iparvállalatok területén keletkező és feleslegessé váló technológiai berendezések, fémépítmények és gépek helyszínen történő bontását.

Alumínium- és rézalapú hulladékok hasznosítása

Az előaprított, durva őrlésű réz- vagy alumíniumhulladék egy kétlépcsős daráló és szeparáló berendezésen megy keresztül. A gép speciális feldolgozási és szeparációs technikát alkalmazva egységes, 1 mm átmérőjű, minimum 99%-os tisztasági fokkal rendelkező réz- és alumíniumtörmeléket állít elő a bemenő anyag típusától függően.

Akkumulátorhulladék gyűjtés és átrakás

Társaságunk elsősorban a savas ólomakkumulátor-hulladék begyűjtésben rendelkezik piaci aktivitással és a gyűjtés végrehajtásához kapcsolódó technikai eszközökkel. Elsődleges célunk mindenkor a hazai ólomkohó ellátása, azonban az anyagfelesleget továbbra is megbízható külföldi partnerek részére szállítjuk ki. A gyűjtési rendszerben többszáz speciális, e célra minősített műanyagkonténerrel rendelkezünk.