300 millió forintos támogatást nyert el az FE-GROUP INVEST Zrt.

A körforgásos gazdaságra történő átálláshoz nyert támogatást az ALTEO Csoport leányvállalata. 300 millió forintos támogatást nyert el az FE-GROUP INVEST Zrt. az Energiastratégia Intézet pályázatán, amelyet a 2024 januártól bevezetett visszaváltási rendszerből származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok körforgásos gazdálkodásra történő átállásának technológiai támogatására használ fel. Ennek segítségével az ALTEO leányvállalata olyan beruházást valósít meg, amelynek révén éves szinten több mint 15 ezer tonna visszaváltási rendszerben gyűjtött hulladékot képes megfelelően válogatni és kezelni.

„A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk és hulladékgazdálkodási üzletágunk fejlesztésének szempontjából egyaránt fontos, hogy a pályázaton nyert összeget DRS rendszerből származó hulladékok körforgásos gazdálkodásra történő átállásának technológiai támogatására használjuk fel” – értékelte a fejlesztést Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese. Szerinte ez a beruházás is szorosan kapcsolódik ahhoz a megállapodáshoz, amely 2023 nyarán született az ALTEO leányvállalata és a 35 éves magyarországi hulladékkoncesszió nyertese, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. között. A kétéves, további két évvel meghosszabbítható szolgáltatási szerződés tartalma hulladékok gyűjtése, szállítása, tárolása és előkezelése.

A támogatás segítségével egy éves szinten 15 210 tonna bemenő mennyiséget kezelni képes komplex technológiai gépsort telepítenek majd. Ez a januártól bevezetett visszaváltási rendszerből (Deposit Refund System, DRS) származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat tudja majd feldolgozni: Az automata, gépi szeparációs technológiával (mágnesszalagokkal, anyagszeparátorokkal és színszeparátorokkal) kibővített válogatóműből, továbbá a fém italos dobozok, illetve a PET palackok bálázására képes két bálázógépből álló technológiát az anyagmozgatást (a gépek etetését, valamint az anyagelhordást) végző szállítószalag-rendszer egészíti ki.

További információ itt található: ALTEO