Műanyagipari hulladékgazdálkodási üzletág

Ezen üzletág alapfeladata a csomagolási, járműipari, elektronikai ipari és egyéb iparágakban előállított termékek hulladékaiból a felhasznált műanyag hulladék begyűjtése, előkezelése és hasznosítása. E tevékenységen belül szinte azonos fontossággal történik:

12_1

a.) A csomagolóipari és/vagy élelmiszeripari, üdítő és ásványvízipari stb. palackok és flakonok begyűjtése és feldolgozása, amelyek alapvető alapanyaga a PET és a PP/HDPE alapanyagú hulladékok. Ez utóbbiak a felsorolt iparágakon túl elsősorban a kozmetikai és háztartásvegyipari ipar termékei. A vállalatnál legfejlettebb a PET alapanyagú hulladékok feldolgozása, ahol gépi és kézi válogatás útján megtörténik a palackok anyagfajta és szín szerinti válogatása, majd ezt követően a nedves darálón történő őrlése.

Az őrlemény (jellemzően átmérő 10-es méretű) mosóüzembe kerül, ahol kétfázisú előmosást és víztelenítést követően lúgos mosás és sós közegben való további szeparáció történik, majd ezt követően a már tiszta szennyeződésmentes, azonos méretű darálék centrifugákba kerül, amelyet követően speciális szárítóberendezés biztosítja az anyag előírt nedvességtartalmának elérését.

b.) Az üzem speciális utókezelő szeparátor technikával is rendelkezik, ahol különböző berendezéseken megtörténik egy utólagos címkeleválasztás (ellenáramú légszeparátor), ezt követi egy utólagos színszeparálás és fém eltávolítás (NIR szeparátor), majd egy speciális, kifejezetten PVC szeparátorban elektrosztatikus mezők segítségével történik meg a végső tisztítás. Ezt követően a termék csomagolásra kerül és/vagy így már értékesítésre, vagy a további granulálóüzemben kerül felhasználásra.

12_3
12_4

c.) A regranuláló üzemben a mosott darálék egy speciális szárító-előkristályosító rendszerbe kerül, ahol a szállítás mellett megtörténik az átkristályosítási folyamat I. fázisa és így kerül az anyag az extruderbe, ahol az olvadékból vákuum segítségével kerülnek eltávolításra a kigőzölgő és kristályhatárokon lévő szennyezőanyagok, majd az extruderből kikerülve történik meg a granulálás. A granulátum ismételt, végső átkristályosításra kerül, ahol a benntartózkodási időtartamok, a hőfokszabályozás és egyéb műveletekkel történik meg az anyag átkristályosításán túl a végső viszkozitás beállítása is.

13_1

A termelési folyamat végtermékeként olyan minőségű granulátum előállítása történik, amely ismételt élelmiszeripari felhasználásra alkalmas, amelynek dokumentálása az EFSA (European Food Safety Authority), azaz az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság minősítésével rendelkezik és gyártási folyamatát saját laboratóriumunk folyamatosan ellenőrzi, egyben ellenőrzi a hazai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is. Az üzem kapacitása mosott darálék előállításában 6.000 tonna/év, míg élelmiszeripari minőségű regranulátum előállításában 2.000 – 3.000 tonna/év.

d.) Új projektként valósítottuk meg azt, hogy az üzem a PET mosott darálékból közvetlenül egycsigás extruderrel induló feldolgozósoron különféle cső jellegű termékeket is előállít, mert a jövő hulladékkezelési folyamatának végtermékeként az ismételt termékelőállítást tekintjük.

13_2
13_3

Az üzletág alaptevékenysége a műanyag hulladékkereskedelem, amely ily módon jól kiegészül a hasznosítási kapacitással és a végtermék előállítás mindekori legfőbb szempontja az üzleti – gazdasági optimumra való törekvés.

Kérjen árajánlatot


  Műanyag hulladék átvétellel és begyűjtéssel kapcsolatban kérjük, keressék kollégánkat:

  Tóth Sándor
  Üzletágvezető
  +36-20/416-7606
  toth.sandor@alteo.hu

   

   

  Mikola Rita
  Üzletágvezető
  +36-30/948-6280
  mikola.rita@alteo.hu